360Zuid hanteert bij haar stellingname bij praktische en concrete problemen of vraagstukken, waarbij een standpunt- of positiebepaling vereist of gewenst is, volgende drie basale uitgangspunten:
(1) De ‘Universele Verklaring van de Rechten van de Mens’ (UVRM, Algemene Vergadering Verenigde Naties, resolutie A/RES/217, dd. 10 december 1948) – ‘rechtvaardigheidsbeginsel’.
De Stichting 360Zuid laat zich bij haar standpuntbepaling en oordeelsvorming bij concrete politieke, sociale, maatschappelijke of economische vraagstukken in de eerste plaats leiden door de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, zoals door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 10 december 1948 is vastgelegd in de resolutie A/RES/217. Originele tekst: zie http://www.amnesty.nl/mensenrechten/encyclopedie/universele-verklaring-de-rechten-de-mens-uvrm-volledige-tekst . Dit houdt in, dat 360Zuid zich uitdrukkelijk niet gebonden weet aan enige wereldbeschouwelijke, ideologische, politieke of religieuze opvatting, uitgangspunt of stroming van welke aard of strekking dan ook. In het vervolg zullen wij naar dit uitgangspunt verwijzen met de benaming “Rechtvaardigheidsbeginsel”.
360Zuid beschouwt dit rechtvaardigheidsbeginsel als een ethisch zo neutraal mogelijk uitgangspunt. Daarbij zijn wij ons er echter van bewust, dat dit uitgangspunt derhalve (als ethisch uitgangspunt) zeker niet ‘waardevrij’ is en dat dit begrip als zodanig wel degelijk een niet-objectiveerbare wereldbeschouwelijke connotatie heeft.
(2) Het ‘duurzaamheidsbeginsel’.
Wat betreft de verhouding van de mens tot de ons omringende leefomgeving (wereld) hanteert 360Zuid in de eerste plaats het “duurzaamheidsbeginsel”. Hiermee wordt bedoeld, dat 360Zuid de mens beschouwd als rentmeester van de aarde, haar natuurlijke rijkdommen en haar ecosystemen en niet als de ‘eigenaar’ daarvan of als ‘heerser’. 360Zuid is van mening, dat de mens als de top van de evolutionaire piramide in toenemende mate het vermogen of de macht heeft en verder perfectioneert om de aarde met naar natuurlijke rijkdommen voor eigen gewin te ‘verbruiken’ en daarmee op onherstelbare wijze schade toe te brengen en op termijn zelfs gedeeltelijk of geheel te vernietigen. In zoverre dit binnen het werkterrein van de stichting aan de orde is, verzet 360Zuid zich tegen opvattingen of handelingen, die bijdragen aan deze negatieve ontwikkeling en ondersteunt zij initiatieven, die ertoe bijdragen het tij in dit opzicht te keren.
(3) Wetenschappelijke oriëntatie.
Bij de concrete uitwerking en nuancering van haar keuzes of standpunten laat 360Zuid zich zoveel als mogelijk leiden door de verworvenheden van wetenschappelijk onderzoek en tracht zich te onthouden van niet-onderbouwbare stellingnames. We realiseren ons echter, dat dit niet in alle gevallen praktisch mogelijk is en dat niet uitgesloten kan worden, dat binnen het speelveld van de eerste twee basisprincipes individuele en persoonlijke antipathie, empathie, meningen of vooroordelen een rol kunnen en ook zullen spelen. Een niet-vooringenomen grondhouding van het individu is ten principale onmogelijk. Elke opvatting over een concrete stand van zaken of vraagstuk veronderstelt een individuele perceptie of interpretatie van de relevante context (leefwereld), die gebaseerd is op bewuste of onbewuste vooronderstellingen of opvattingen over de werkelijkheid. De wereld is altijd een geïnterpreteerde wereld, waarin dingen, gebeurtenissen en opvattingen hun betekenis ontlenen aan de conceptuele context, waarin wij de afzonderlijke entiteiten en processen überhaupt waarnemen. De ‘objectieve waarneming’ is binnen een sociale of maatschappelijke context een illusie. Terug naar inhoudsopgave projecten